Thursday, May 21, 2020
yunohost@conference.lightwitch.org
May
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
             
YunoHost support room | Don't ask to ask, just ask ! | Be patient and stay polite with everybody (this is a free software project ran by volunteers) | No answer? Post on the forum: https://forum.yunohost.org | This room is mirrored via Echo1 | Donate: https://liberapay.com/YunoHost

[07:05:02] <irc> <aerisone:matrix.org> Bon quelqu'un aurait-il une idée pour mon problème d'admin ? Je m'y met
[07:05:35] <irc> <aerisone:matrix.org> Quelqu'un aurait il une idée pour mon problème d'admin ?
[07:05:38] <irc> <aerisone:matrix.org> Je vais m'y mettre
[07:08:16] <irc> <aerisone:matrix.org> Bon bah j'ai fait un apt upgrade, Il m'a dit `installing yunohost-admin(3.8.3.2) over yunohost-admin(3.8.3.2)` et c'est résolu... Rien compris à ce qu'il s'est passé :/
[08:53:01] <irc> <optikfluffel> Good morning everyone, 👋 is there a way to disable mail and xmpp in yunohost?
[08:54:02] <irc> <optikfluffel> All those issues and warnings are a little annoying since the last update of yunohost-admin ^^
[09:10:06] <irc> <Tag[m]> You can ignore them (there is a button on the diagnostic section)
[09:46:23] <irc> <optikfluffel> I know, but completely disabling stuff I don't use would be nicer imo
[10:03:08] <irc> <Tag[m]> AFAIK, xmpp and mail is deeply integrated in YunoHost core. Disable them will need a lot of work
[10:10:53] <irc> <foobar|50057> Hey team, any reason Raspberry Pi 4 is not supported?
[10:26:36] <irc> <tituspijean[m]> RPi 4 is compatible with Debian Buster only, YNH is still on Stretch.
[10:26:51] <irc> <tituspijean[m]> (not team)
[10:56:23] <irc> <blort:matrix.org> @foobar|50057 I'm also not a team member, however I can say that they're working on the migration to Debian Buster (and rPi 4 support) and are making good progress, although further testing is still needed. If you want to follow along just search for Yunohost on GitHub and look for the issue called something like "migrate to Buster"or "support for Debian Buster" iirc.
[11:40:21] <irc> <plhardy> i am helpless with my current yunohost dev environment ( using https://github.com/yunohost/ynh-dev ) where web admin page is not more correct ' show a page with 6 buttons Pin Clear Close Cancel Ok )
[11:40:43] <irc> <plhardy> this came after an upgrade
[11:40:59] <irc> <plhardy> i did reinstall but this is still the very same problem
[11:43:15] <irc> <Aleks_> plhardy: that's probably a failed build on unstable on our side
[11:43:26] <irc> <plhardy> when comparing with a produciton env i am surprised by /usr/share/yunohost/admin/dist/js/script.min.js size
[11:43:30] <irc> <Aleks_> yeah
[11:43:30] <irc> <plhardy> yes
[11:43:57] <irc> <Aleks_> it's a stupid issue, we have so intermittent DNS resolution failure during builds which makes it fail but still gets flagged as success
[11:44:24] <irc> <Aleks_> anyway i'll rebuild during the afternoon but in the meantime you can try to run "./ynh-dev use-git yunohost-admin" that should rebuild the admin locally
[11:44:42] <irc> <Aleks_> (after installing the usual shitload of npm dependencies etc)
[11:44:50] <irc> <plhardy> within guest or host ?
[11:45:00] <irc> <Aleks_> within guest
[11:45:26] <irc> <jurcheck:matrix.org> is framaforms french only?
[11:46:07] <irc> <plhardy> ok i have antoher problem is that /ynh-dev is not linked in my guest, i have to fix it manually ( i think it is related to symlinks on my host, i will fix it.
[11:46:19] <irc> <Aleks_> jurcheck: uuuh idk but that'd be sad?
[11:47:01] <irc> <Aleks_> plhardy: you don't have a /ynh-dev folder at the root of the filesystem ?
[11:47:01] <irc> <jurcheck:matrix.org> my french is 0, that is sad
[11:47:04] <irc> <Aleks_> (brb)
[11:47:42] <irc> <plhardy> Aleks yes i don't, i hit same problem in my previous install and i fixed it manually
[11:49:00] <irc> <plhardy> + sudo lxc config device add ynh-dev-stretch ynhdev-shared-folder disk path=/ynh-dev source=/home/plhardy.new/artisanlogiciel/work/yunohost/ynh-dev
[11:49:00] <irc> <plhardy> Error: Invalid devices: Device validation failed "ynhdev-shared-folder": Missing source "/home/plhardy.new/artisanlogiciel/work/yunohost/ynh-dev" for disk "ynhdev-shared-folder"
[11:55:54] <irc> <Aleks_> uh
[11:57:11] <irc> <Aleks_> well doesn't that folder in your home exists ? x_X
[11:57:49] <irc> <plhardy> yes it deos but it is a symlink aénd lxc does not like it, i fix it by using a readlink -f of it, and then it works
[11:58:35] <irc> <plhardy> i might open a ticket at one time...
[11:58:42] <irc> <plhardy> and fix it...
[12:07:09] <ButterflyOfFire[XMPP]> 🎉
[12:07:33] <ButterflyOfFire[XMPP]> On attendant de pouvoir tester la démo ^-^
[12:14:07] <irc> <optikfluffel> Tag[m]: ok that's what I "feared", maybe it's time to switch to something like Proxmox then 🤔
[12:32:39] <irc> <plhardy> Aleks_ i confirm that running "./ynh-dev use-git yunohost-admin" on guest did fix it , thanks !
[12:32:46] <irc> <Aleks_> cool!
[12:41:01] <irc> <foobar|54758> salut,
[12:41:27] <irc> <foobar|54758> depuis la mise à jour de yunohost ce matin, je n'arrive plus à accéder à l'admin
[12:41:47] <irc> <Aleks_> qu'est-ce qu'il se passe quand tu essaies
[12:42:01] <irc> <foobar|54758> ca me dit que le mot de passe est incorrect
[12:42:44] <irc> <foobar|54758> Sinon je sais pas si ça peut aider mais quand je tente une mise à jour de mes applications via ssh ça me donne ce message d'erreur:
[12:43:11] <irc> <Aleks_> (en ssh, tu t'es connecté avec admin ?)
[12:43:20] <irc> <foobar|54758> Traceback (most recent call last):
[12:43:20] <irc> <foobar|54758> File "/usr/bin/yunohost", line 218, in <module>
[12:43:21] <irc> <foobar|54758> timeout=opts.timeout,
[12:43:21] <irc> <foobar|54758> File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/moulinette/__init__.py", line 150, in cli
[12:43:22] <irc> <foobar|54758> moulinette.run(args, output_as=output_as, password=password, timeout=timeout)
[12:43:22] <irc> <foobar|54758> File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/moulinette/interfaces/cli.py", line 464, in run
[12:43:23] <irc> <foobar|54758> ret = self.actionsmap.process(args, timeout=timeout)
[12:43:23] <irc> <foobar|54758> File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/moulinette/actionsmap.py", line 587, in process
[12:43:24] <irc> <foobar|54758> return func(**arguments)
[12:43:24] <irc> <foobar|54758> File "/usr/lib/moulinette/yunohost/app.py", line 816, in app_upgrade
[12:43:24] <irc> <foobar|54758> permission_sync_to_user()
[12:43:24] <irc> <foobar|54758> File "/usr/lib/moulinette/yunohost/permission.py", line 400, in permission_sync_to_user
[12:43:40] <irc> <foobar|54758> oui en ssh je me suis connecté avec admin
[12:43:41] <irc> <foobar|54758> et ça marche
[12:45:00] <irc> <foobar|54758> https://www.filepicker.io/api/file/XDlDp2CvRLGrnNHSk7GM?signature=c61399b32e835bdf2f9825c840947e120cec2d6664082dddb8bc132ae0a7fa69&policy=eyJleHBpcnkiOjE1OTAwNjY3NTB9
[12:45:59] <irc> <foobar|54758> j'ai ça aussi qui est bizarre:
[12:46:42] <irc> <foobar|54758> Les paquets suivants ont été conservés :
[12:46:42] <irc> <foobar|54758> yunohost yunohost-admin
[12:46:43] <irc> <foobar|54758> 0 mis à jour, 0 nouvellement installés, 0 à enlever et 2 non mis à jour.
[12:46:47] <irc> <Aleks_> on dirait qu'il manque des lignes dans ta stacktrace / Traceback d'avant, est-ce que tu as moyen de
[12:46:48] <irc> <Aleks_> ah oui
[12:46:50] <irc> <Aleks_> bon alors
[12:47:04] <irc> <Aleks_> est-ce que tu peux tenter une mise à jour avec "yunohost tools update --system"
[12:47:30] <irc> <foobar|54758> je fais sudo apt update yunohost tools update --system ?
[12:47:36] <irc> <Aleks_> yep
[12:47:45] <irc> <Aleks_> nope
[12:47:48] <irc> <Aleks_> pas apt update...
[12:47:52] <irc> <Aleks_> juste "sudo yunohost tools update --system"
[12:47:53] <irc> <foobar|54758> upgrade
[12:47:57] <irc> <foobar|54758> ok
[12:48:00] <irc> <Aleks_> ah, upgrade oui..
[12:48:04] <irc> <Aleks_> enfin les deux ;P
[12:48:11] <irc> <Aleks_> "sudo yunohost tools update --system"
[12:48:14] <irc> <Aleks_> "sudo yunohost tools upgrade --system"
[12:48:53] <irc> <foobar|54758> ca fait plein de trucs \0/
[12:49:34] <irc> <foobar|54758> ca migre
[12:50:38] <irc> <foobar|54758> ca me dit que c'est fini (il a trouvé des erreurs significatives en passant ;) )
[12:51:03] <irc> <sporiff> Hi all. We've had a couple of reports of issues with a recent upgrade. Basically, we are seeing an ASCII decode failure on funkwhale_ynh which is causing the upgrade script to crash out. However, this is not happening every time and in my experience it stopped happening after I rebooted the server. Another user reports that it only happened for them after perfoming an upgrade to YNH 3.8 (I await
[12:51:10] <irc> <sporiff> feedback to see whether or not they have success upgrading after a reboot). On new installations, the same command gives no such errors nor on any test upgrade I've done since.
[12:51:11] <irc> <foobar|54758> ca a l'air d'être tout bon :)
[12:51:33] <irc> <foobar|54758> merci beaucoup aleks :) :)
[12:51:53] <irc> <sporiff> Worryingly, the failure does not trigger a rollback in the upgrade but I don't see why it doesn't do that
[12:52:56] <irc> <Aleks_> an ASCII decode failure o.O
[12:53:51] <irc> <sporiff> Yeah, it's an error with decoding a UTF-8 character in the Funkwhale upgrade script, but it doesn't happen consistently
[12:54:12] <irc> <sporiff> "UnicodeEncodeError: 'ascii' codec can't encode character '\u2026' in position 62"
[12:54:27] <irc> <sporiff> But after a reboot (for me at least) that error did not occur again and I could not reproduce it
[12:55:00] <irc> <Aleks_> uuuh wokay
[12:55:12] <irc> <Aleks_> but do you have the full log ? isnt something that happens inside yunohost code ?
[12:55:23] <irc> <Aleks_> (saw something similar recently)
[12:55:32] <irc> <Aleks_> (but fixed it)
[12:55:40] <irc> <sporiff> https://github.com/YunoHost-Apps/funkwhale_ynh/issues/106
[12:55:45] <irc> <sporiff> That has the full trace on it
[12:55:54] <irc> <Aleks_> cheers
[12:56:42] <irc> <sporiff> It's definitely something that happens in the Funkwhale code (it's the DB migration script), but it has only happened to me once. I tried first in the front end and got that failure, then tried again on the command line and it worked perfectly
[12:56:54] <irc> <sporiff> Since then I've downgraded and upgraded multiple times through the front end with no issue
[12:57:23] <irc> <sporiff> What I'm most concerned about, however, is why that failure did not trigger a rollback
[12:57:25] <irc> <Aleks_> be careful about the order of lines in logs
[12:57:48] <irc> <Aleks_> i too see that the warning seem to happen in the middle of the migration but ... warning / info / debug are not really synced
[12:58:31] <irc> <Aleks_> ah so \u2026 is …
[12:58:42] <irc> <sporiff> Yeah horizontal elipsis
[13:01:29] <irc> <Aleks_> so yeah I'm pretty sure that's in yunohost code and got fixed a few days ago but maybe the fix didnt get released until yesterday
[13:01:34] <irc> <Aleks_> https://github.com/YunoHost/yunohost/commit/4d734a27a0cc3f4c3bcf74df82c44435a83d63b7#diff-c98834a0df97adaa917878824a06b38f
[13:01:49] <irc> <Aleks_> c.f. line 553 in app_upgrade()
[13:01:53] <irc> <Aleks_> (first line change)
[13:07:20] <irc> <sporiff> Thank you for looking Aleks_
[13:07:55] <irc> <sporiff> According to Agate (Funkwhale dev) the ascii encode issue is a critical error that would cause the script to crash
[13:08:51] <irc> <sporiff> Let me quickly check which YNH version my server runs
[13:09:38] <irc> <Aleks_> to me it looks like the real error is :
[13:09:38] <irc> <Aleks_> DEBUG - Applying music.0043_album_cover_attachment...+ ynh_exit_properly
[13:09:55] <irc> <Aleks_> ynh_exit_properly is what's called by bash's trap (because of set +eu)
[13:10:21] <irc> <Aleks_> hmmm
[13:10:31] <irc> <Aleks_> damn I should really fix that message order mess
[13:17:13] <irc> <Aleks_> sporiff: i'm still confused because it looks like it crashed exactly on print('Creating attachments for {} album covers, this may take a while\u2026'.format(total))
[13:19:32] <irc> <sporiff> I'm just running through an upgrade from 0.20.1 to 0.21 again to see if it happens again
[13:19:53] <irc> <sporiff> The last time I tried, I just couldn't get it to trigger an error at all after the reboot
[13:24:58] <irc> <sporiff> Nope. Totally fine
[13:25:06] <irc> <sporiff> All migrations applied successfully, no errors at all
[13:33:15] <irc> <sporiff> The printout for "Applying music.0043_album_cover_attachment..." displays as expected
[13:33:17] <irc> <sporiff> Very odd
[13:38:57] <irc> <Tag[m]> <optikfluffel "Tag: ok that's what I "feared", "> You can host a YunoHost in proxmox or lxc
[13:42:04] <irc> <sporiff> Looks like my server is running 3.7.1.3, so I don't know if the issue you've linked necessarily applies
[13:44:27] <irc> <Aleks_> zblerg yeah that's puzzling
[13:45:14] <irc> <sporiff> I don't suppose there's any way to install an old version and then upgrade it through the front end?
[13:45:28] <irc> <sporiff> When this happened to me, I only experienced it when working through the Yunohost admin page
[13:45:47] <irc> <sporiff> Every other time I was testing on the command line
[13:47:02] <irc> <Aleks_> using the frontend / webui nope, but you could "git clone" and checkout the appropriate commit, then "yunohost app install ./path_to_git_clone/"
[13:47:07] <irc> <Aleks_> then it'll install the app from the local folder
[13:47:14] <irc> <sporiff> Yeah that's how I've just run that upgrade
[13:47:26] <irc> <sporiff> Just checked out the old commit then upgraded to the latest
[13:47:31] <irc> <Aleks_> and then you could try to upgrade using the webadmin
[13:47:41] <irc> <Aleks_> oh okay
[13:47:53] <irc> <sporiff> When I install from local folder I don't get an update in the webadmin
[13:49:16] <irc> <Aleks_> ah
[13:49:17] <irc> <Aleks_> ugh
[13:49:31] <irc> <sporiff> (I don't expect it makes a difference. Users have reported upgrade through the frontend going fine)
[13:49:40] <irc> <Aleks_> hmmmm i think that's because the way we check for update is not very smart
[13:50:01] <irc> <Aleks_> lemme have a quick look, but I think you gotta tweak the install_time key in /etc/yunohost/apps/yourapp/settings.yml
[13:50:25] <irc> <Aleks_> like reduce the timestamp (or just put 0)
[13:50:45] <irc> <sporiff> I'll give it a go. Let me just get everything rolled back
[13:50:54] <irc> <sporiff> Thank you for your time by the way
[13:51:00] <irc> <Aleks_> np ;P
[13:59:05] <irc> <sporiff> No errors
[13:59:13] <irc> <sporiff> This is very bizarre
[14:00:58] <irc> <optikfluffel> Tag[m]: but I wouldn't need to (I think), all I use Yunohost for is having a Webserver with a couple of subdomains, Let's Encrypt, and a bunch of "Apps" behind each of those - it kind of bothered me from the start that there's also a mail- and xmppserver running all the time..
[14:03:09] <irc> <optikfluffel> Tag[m]: I probably should just go back to FreeBSD and be happy with that 😅
[14:03:55] <irc> <sim:lalter.net> This diagnosis system is awesome, thank you !! 😍
[14:19:14] <irc> <foobar|23462> Bonjour
[14:20:50] <irc> <sporiff> This thread looks like a similar issue which was also solved by a restart of the service: https://forum.yunohost.org/t/installations-dapplications-impossible/5243/7
[14:21:29] <irc> <foobar|23462> J'ai besoin d'aide, je pense avoir un soucis avec Nginx qui refuse de démarrer, j'ai accèsa mon serveur uniquement en ssh
[14:21:57] <irc> <Doum[m]> <foobar|23462 "Bonjour"> Bonjour
[14:22:14] <irc> <foobar|23462> le webadmin ne répond plus
[14:22:50] <irc> <guillaume-dupont:matrix.org> > <@wbk:osba.nl> The groups in Yunohost are very friendly (did you have a look?)

ok but you did not recover cpu or ram because thread still work.
[14:39:57] <irc> <taziden> hi, how to know why a certificate renewal fails ?
[14:46:14] <irc> <taziden> I think I found out
[15:53:50] <irc> <fritz2cat> Bonjour, Bravo YunoHost, vous avez fait un super job ! je cherche le moyen de mettre un répondeur automatique sur une boîte mail. Je n'ai pas encore trop de connaissances avec Dovecot et Sieve, c'était plutôt Courier et vacation ;)
[18:24:27] <irc> <robertf> Hello, how are you?
[18:24:57] <irc> <robertf> i'm installing yunohost at hetzner's instance
[18:25:25] <irc> <robertf> is the support in french too or english only ?
[18:39:56] <irc> <Pierre0412> salut robertf , ça parle fr aussi :)
[18:46:08] <irc> <robertf> Pierre0412: parfait, merci
[18:46:09] <irc> <robertf> je viens d'installé yunohost sur une instance hetzner
[18:46:44] <irc> <robertf> mon domaine frederic.eu.org pointe bien vers l'ipv4 et ipv6 dans mon instance
[18:47:18] <irc> <robertf> quand je vais dans le panel admin de yunohost pour créer le certificat letsencrypt cela ne fonctionne pas
[18:47:53] <irc> <robertf> car il parait que je n'ai pas fait toutes les entrées dns. Je peux confirmé que l'ipv4 et l'ipv6 pointe bien vers l'instance
[18:49:20] <irc> <robertf> qui peut éventuellement m'aidé ?
[19:20:25] <irc> <Guillermo[m]> > quand je vais dans le panel admin de yunohost pour créer le certificat letsencrypt cela ne fonctionne pas
[19:20:26] <irc> <Guillermo[m]> Dans le même cas que toi pour un sous-domaine
[19:31:34] <irc> <robertf> Guillermo[m]: est-ce un bug? et en ligne de commande est-ce que cela fonctionne ?
[19:32:15] <irc> <robertf> moi c'est le ndd frederic.eu.org
[19:43:53] <irc> <Pierre0412> le port 443 est bien accessible ?
[19:45:25] <irc> <robertf> Pierre0412: oui
[19:47:10] <irc> <Pierre0412> dans la nouvelle partie diagnostique
[19:47:18] <irc> <Pierre0412> tu devrais avoir les entrées à ajouter
[19:47:21] <irc> <Pierre0412> pour le dns
[19:47:30] <irc> <Pierre0412> yunohost 3.8 +
[19:47:35] <irc> <Guillermo[m]> Mon serveur est en DMZ en ligne de commande cela fonctionne uniquement avec no check
[19:48:19] <irc> <robertf> Pierre0412: la configuration dns proposée me changerait toute ma configuration actuelle
[19:48:40] <irc> <robertf> frederic.eu.org pointe bien vers l'ipv4 & ipv6 de l'instance
[19:49:15] <irc> <Pierre0412> depuis longtemps ? (temps de propagation)
[19:49:52] <irc> <robertf> Pierre0412: oui,
[19:50:08] <irc> <robertf> je vérifie à nouveau
[19:50:26] <irc> <Pierre0412> alors bon, il risque de falloir des infos en plus : message d'erreurs, logs
[19:50:41] <irc> <Pierre0412> et peut etre l'aide de quelqu'un plus calé que moi (sorry)
[19:52:09] <irc> <robertf> ok pas de soucis
[19:52:18] <irc> <Aleks_> sors du buisson
[19:52:25] <irc> <Pierre0412> haaaa
[19:52:48] <irc> <robertf> dois-je créer un second ndd dans le panel avec le nom complet de la machine. C'est sofie.frederic.eu.org le fqdn complet
[19:53:06] <irc> <Pierre0412> prend la place d Aleks_ dans le buisson
[19:53:09] <irc> <Aleks_> robertf: dans la section Diagnostique, partie DNS, ça raconte quoi ?
[19:53:35] <irc> <robertf> Aleks_: je regarde
[19:54:05] <irc> <Guillermo[m]> Pour ma part je ne peux gérer les domaines en webadmin j'ai le message suivant :
[19:54:38] <irc> <Guillermo[m]> Argument --installed ain't needed anymore when using yunohost app list. It directly returns the list of installed apps
[19:54:59] <irc> <Aleks_> Guillermo[m]: est-ce que tu as tenté de force-refresh le cache de ton navigateur ?
[19:55:32] <irc> <robertf> Aleks_: DNS records are correctly configured for domain frederic.eu.org (category basic)
[19:55:43] <irc> <robertf> Some DNS records are missing or incorrect for domain frederic.eu.org (category mail)
[19:55:53] <irc> <robertf> Some DNS records are missing or incorrect for domain frederic.eu.org (category xmpp)
[19:56:04] <irc> <Guillermo[m]> Even if i install a domain like subdomain.domain.tld i can't certified the domain
[19:56:11] <irc> <robertf> Some DNS records are missing or incorrect for domain frederic.eu.org (category extra)
[19:56:37] <irc> <Aleks_> robertf: so that should be okay
[19:56:40] <irc> <Aleks_> what about the Web category ?
[19:56:44] <irc> <robertf> si j'interroge avec dig les paramètres semblent correct. Je n'y ai pas touché depuis longtemps
[19:57:00] <irc> <Guillermo[m]> sent a long message: < https://matrix.org/_matrix/media/r0/download/matrix.org/uIqiCtPhPjEPMMtWBOPViiEc >
[19:57:06] <irc> <Aleks_> est-ce que dans la section web ca dit bien que le erveur est dispo depuis l'exterieur ?
[19:57:20] <irc> <robertf> Aleks_: je regarde
[19:57:59] <irc> <robertf> Aleks_: internet connectivity everything good
[19:58:04] <irc> <Aleks_> (toujours dans le diagnostique hein)
[19:58:17] <irc> <robertf> Aleks_: oui il dit que c'est good
[19:58:18] <irc> <Aleks_> ou sinon partage ton diagnostique en cliquant tu le bouton vert partager en haut...
[19:58:21] <irc> <Aleks_> ok
[19:58:41] <irc> <Aleks_> et là si tu retournes dans le bidule du domaine pour installer le certif le bouton est toujours désactivé ou bien il est content maintenant ?
[20:00:15] <irc> <robertf> Aleks_: ce n'est plus grisé
[20:00:42] <irc> <robertf> lets encrypt est installé sur le domaine frederic.eu.org
[20:00:54] <irc> <robertf> Aleks_: quel était le problème ?
[20:03:12] <irc> <Pierre0412> il est fort Aleks_ !
[20:17:46] <irc> <Aleks_> robertf: il faut que le diagnostique soit happy avec ton domaine, et aller voir le diagnostique a forcé le rafraichissement