Saturday, July 06, 2019
yunohost@conference.lightwitch.org
July
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
             
YunoHost support room | Don't ask to ask, just ask ! | Be patient and stay polite with everybody (this is a free software project ran by volunteers) | No answer? Post on the forum: https://forum.yunohost.org | This room is mirrored via Echo1 | Donate: https://liberapay.com/YunoHost

[07:42:48] <mikefordays> I'm getting error - newAccount, when trying to get le certs for a couple domains. I think it has something to do with different email addresses? Is there a config somewhere I can see what email I used for the domains which have certs, and those that don't?
[08:33:41] <irc> <Aksel[m]> sent a long message: < https://matrix.org/_matrix/media/v1/download/matrix.org/tPOXlWfAnpRFLLurEKRDpkYi >
[08:37:05] <irc> <Aksel[m]> sent a long message: < https://matrix.org/_matrix/media/v1/download/matrix.org/GgZSAjUSUukKOziXXbcJaEeA >
[09:21:09] <irc> <foobar|92820> hello, thank you vey much for creating yunohost project. i am struggling with ssl certificate. i can only self certificate but would also like to use letsenrypt.. could someone suggest a solution please? see link to log https://paste.yunohost.org/raw/exebiniluh
[16:14:37] <irc> <wayneoutthere[m]> sent a long message: < https://matrix.org/_matrix/media/v1/download/matrix.org/wyAbOZjtVOOnTzTKFkrrVjWN >
[16:14:50] <irc> <wayneoutthere[m]> If 'no' is there a manual way to put Roundcube-generated keys manually onto keyserver after generated?
[16:17:25] <irc> <Aleks_> that sounds unrelated to Yunohost itself ... this should be checked in roundcube documentation or with roundcube people directly :/
[16:18:20] <irc> <wayneoutthere[m]> good point sorry bout thtat
[16:18:55] <irc> <wayneoutthere[m]> still works great without that part
[17:02:21] <irc> <foobar|59332> Hi guys
[17:02:26] <irc> <foobar|59332> Anyone in the room?
[17:02:50] <irc> <foobar|59332> I'm trying to make a bootable USB, but none of my computers see it as bootable
[17:03:17] <irc> <foobar|59332> I download the 64-bit ISO, I flash it with etcher, but then it doesn't work
[17:03:32] <irc> <foobar|59332> Is there something I could be doing wrong?
[17:07:56] <irc> <frandavid100:matrix.org> Sorry, I'm the guy who asked the question. I'm using a Matrix client now
[17:08:35] <irc> <Aleks_> well eh idk ... maybe that's an issue with the yunohost iso
[17:08:46] <irc> <Aleks_> you tested with a Debian ISO and it boots, right ?
[17:09:35] <irc> <frandavid100:matrix.org> Yes
[17:10:02] <irc> <frandavid100:matrix.org> I flashed a Debian ISO using Etcher, and all my computers are able to boot it
[17:10:19] <irc> <frandavid100:matrix.org> Is there another ISO that I can download and will boot?
[17:10:23] <irc> <frandavid100:matrix.org> Maybe an older one?
[17:14:29] <irc> <Aleks_> well then I guess it's an issue with the yunohost iso ... but all those boot stories are so mysterious and we're just using the same tool as debian (supposedly) to creates this iso ...
[17:14:38] <irc> <Aleks_> but anyway, just installing a regular yunohost on top of it is just fine
[17:14:38] <irc> <frandavid100:matrix.org> Actually, have you guys tried the ISO? Does it work for you?
[17:15:11] <irc> <Aleks_> it works in a virtualmachine, and it was tested some version ago using the same build process as today, but we didn't recheck this particular iso
[17:15:17] <irc> <frandavid100:matrix.org> At this point I'd just really like to know if it's working for everyone except for me, or if the ISO isn't working for anyone
[17:15:34] <irc> <frandavid100:matrix.org> Yeah, the virtual machine one works for me too
[17:16:03] <irc> <Aleks_> (it's just a pain in the ass to find an usb key and flash it and test it on a machine - and even then you're not sure it really works everywhere because there are so many different tweaks in the bios that can prevent the thing to boot etc)
[17:16:52] <irc> <frandavid100:matrix.org> That shouldn't be happening on my machines though, should it?
[17:17:08] <irc> <frandavid100:matrix.org> I mean, if other live images are booting fine this one should too?
[17:18:21] <irc> <Aleks_> other live images, you mean RPi and other ARM stuff ?
[17:19:30] <irc> <frandavid100:matrix.org> No, I mean a Debian live image, for example
[17:19:55] <irc> <frandavid100:matrix.org> If that one boots on my computers, the YunoHost one should too?
[17:20:20] <irc> <Aleks_> well yes, supposedly it should boot too, but who knows, as said, all those boot stuff have special bits and black magic and whatever technical bullshit that makes it to work or not work...
[17:21:05] <irc> <Aleks_> gotta have 3 PhD in computer science to understand all the madness that goes into those BIOS stuff and bootable ISO building etc
[17:22:07] <irc> <frandavid100:matrix.org> Damn
[17:22:42] <irc> <Aleks_> dude just install a regular debian (without graphical env ideally) and just run the curl|bash and you're good to go
[17:22:49] <irc> <frandavid100:matrix.org> Well, if someone in the room could, at some point, download the ISO and try to see if it boots, I would love that
[17:22:53] <irc> <frandavid100:matrix.org> Just out of curiosity at this point
[17:23:24] <irc> <frandavid100:matrix.org> Yeah, I'll probably end up using debian in the end
[17:23:49] <irc> <frandavid100:matrix.org> I just don't have it in me to learn how to make the wifi work on it right now
[17:38:13] <mikefordays> I'm getting error - newAccount, when trying to get le certs for a couple domains. I think it has something to do with different email addresses? Is there a config somewhere I can see what email I used for the domains which have certs, and those that don't?
[17:39:00] <irc> <Aleks_> upgrade to 3.6.4.2
[17:56:34] <mikefordays> Cheers! Upgrading now. Great work, as always. I really like the recent improvements :)
[17:58:19] <irc> <Aleks_> :D
[18:01:34] <irc> <Aksel[m]> Yeah, certification works again! 😀 cool, thank you!
[18:24:42] <irc> <metalux> Bonjour, j'ai ce message lors du passage en yunohost 3.6, est-ce important?
[18:24:46] <irc> <metalux> etckeeper warning: hardlinked files could cause problems with git:
[18:26:37] <irc> <Aleks_> hm ça a pas l'air super important
[18:27:12] <irc> <Bram> c'est bizarre qu'on ai des hardlinks dans /etc :|
[18:27:25] <irc> <Bram> normalement c'est vraiment une mauvaise pratique, je me demande quel soft a utilisé ça
[18:29:28] <irc> <metalux> j'ai tout ça qui s'affiche ensuite: fail2ban/filter.d/nextcloud.conf
[18:29:31] <irc> <metalux> fail2ban/filter.d/rainloop.conf
[18:29:31] <irc> <metalux> fail2ban/filter.d/wallabag2.conf
[18:29:40] <irc> <metalux> fail2ban/jail.d/nextcloud.conf
[18:29:41] <irc> <metalux> fail2ban/jail.d/rainloop.conf
[18:29:41] <irc> <metalux> fail2ban/jail.d/wallabag2.conf
[18:29:42] <irc> <metalux> ldap/slapd.conf
[18:29:49] <irc> <metalux> logrotate.d/nextcloud
[18:29:50] <irc> <metalux> logrotate.d/rainloop
[18:29:51] <irc> <metalux> nginx/conf.d/metalux.ynh.fr.d/jirafeau.conf
[18:29:52] <irc> <metalux> nginx/conf.d/metalux.ynh.fr.d/nextcloud.conf
[18:29:53] <irc> <metalux> nginx/conf.d/metalux.ynh.fr.d/rainloop.conf
[18:32:35] <irc> <Aleks_> uh but how would so many unrelated files get hardlinked
[18:34:15] <irc> <metalux> Aleks_: Oui ça m'étonne aussi (si j'ai bien compris ce que tu as dis, l'anglais et moi....)
[18:37:29] <irc> <Bram> Aleks_: est-ce que le backup fait des hardlinks ? j'ai le souvenir d'un truc du genre (mais super vieux)
[18:39:05] <irc> <metalux> Je ne sais pas. Je fais les sauvegardes avec Borg
[18:39:13] <irc> <Aleks_> des mount bind oui
[18:41:25] <irc> <metalux> Donc ça viendrait de là? pas de quoi s'inquiéter alors. Ce qui est bizarre ça ne l'a jamais affiché lors des précédente maj, ou j'ai pas fais attention.
[18:43:28] <irc> <Aleks_> c'est une hypothèse, on est pas sur que c'est ça
[18:43:39] <irc> <Aleks_> m'enfin dans l'absolu ce message de etckeeper a pas l'air super important
[18:43:57] <irc> <Aleks_> mais c'est tout de meme chelou cette histoire de hardlink, ça pourrait être symptomatique d'un problème plus gros
[19:18:39] <irc> <frandavid100:matrix.org> Guys?
[19:18:53] <irc> <Aleks_> hi
[19:19:02] <irc> <frandavid100:matrix.org> I finally installed YunoHost on Debian, but it's giving me a number of problems
[19:19:26] <irc> <frandavid100:matrix.org> It's failing to install some of the apps I tell it to, e.g. Mastodon and Nextcloud
[19:19:52] <irc> <frandavid100:matrix.org> Also, when I click "user interface" it opens a new tab but never loads
[19:20:00] <irc> <frandavid100:matrix.org> Is this normal?
[19:20:32] <irc> <Aleks_> did you configure your DNS records and port forwarding ?
[19:20:55] <irc> <frandavid100:matrix.org> No, is there a tutorial for that?
[19:21:20] <irc> <frandavid100:matrix.org> I'm 100 new with this server stuff and I'm not sure how to do that
[19:21:21] <irc> <Aleks_> https://yunohost.org/#/dns_config
[19:21:29] <irc> <frandavid100:matrix.org> Thanks man
[19:21:29] <irc> <Aleks_> https://yunohost.org/isp_box_config
[19:21:34] <irc> <frandavid100:matrix.org> Sorry for all the trouble
[19:22:16] <irc> <Aleks_> no worries ;P
[19:22:23] <irc> <Aleks_> this channel is here for that
[19:24:59] <irc> <frandavid100:matrix.org> Which one should I do first, configuring my dns or the port forwarding thing?
[19:25:02] <irc> <frandavid100:matrix.org> Does it matter?
[19:26:09] <irc> <Aleks_> nope
[19:31:38] <irc> <frandavid100:matrix.org> Cool
[19:32:18] <irc> <frandavid100:matrix.org> So, if I type "yunohost firewall reload" on a terminal and I get a SUCCESS message, does that mean the port forwarding part is taken care of?
[19:33:41] <irc> <Bram> not really
[19:33:53] <irc> <Bram> this is the firewall of yunohost itself
[19:33:58] <irc> <frandavid100:matrix.org> Oh
[19:34:11] <irc> <Bram> port forwarding happens inside your ISP's box/rooter
[20:13:07] <irc> <frandavid100:matrix.org> OK, I've been trying to set up the ports following this tutorial https://yunohost.org/#/isp_box_config
[20:13:47] <irc> <frandavid100:matrix.org> As far as I've seen, I've done it properly
[20:13:51] <irc> <frandavid100:matrix.org>
[20:14:37] <irc> <frandavid100:matrix.org> But when I use the tool in the tutorial to check the ports, they all appear in red
[20:14:39] <irc> <frandavid100:matrix.org>
[20:14:46] <irc> <frandavid100:matrix.org> Does that mean they're not open?
[20:16:45] <irc> <yolateng0:matrix.org> > <@frandavid100:matrix.org> Does that mean they're not open?

arf me to on raspberrypi, metronome bug
[20:16:49] <irc> <Aleks_> hmmm well the tool isnt 100% reliable ^^'
[20:17:38] <irc> <Aleks_> frandavid100 : basically what you want to do is to try some device external to your local network to validate that you correctly reach the server when accessing your (global) IP or domain name
[20:17:57] <irc> <Aleks_> so e.g. your smartphone on 3G/4G would be enough
[20:23:07] <irc> <frandavid100:matrix.org> I can't seem to reach it
[20:27:27] <irc> <frandavid100:matrix.org> Well, it seems to sort of reach it
[20:28:03] <irc> <frandavid100:matrix.org> it redirects to some other URL with the word "yunohost" in it, so I am reaching the server
[20:28:14] <irc> <frandavid100:matrix.org> But then nothing loads
[20:30:15] <irc> <Aleks_> hmwell that's a good side at least
[20:30:28] <irc> <Aleks_> maybe 80 is forwarded but not 443 ?
[20:30:36] <irc> <Aleks_> sign*
[20:48:19] <irc> <frandavid100:matrix.org> I don't know... both seem to be forwarded when I look at the router configuration screen
[20:48:33] <irc> <frandavid100:matrix.org>
[20:48:44] <irc> <frandavid100:matrix.org> But both appear closed when I check them
[20:49:02] <irc> <frandavid100:matrix.org>
[20:49:15] <irc> <frandavid100:matrix.org> Is this always so unpredictable?
[20:49:26] <irc> <Aleks_> hm idk, sometimes the tool works ...
[20:49:43] <irc> <Aleks_> if you want, you can also give me your ip or domain name in private and I can diagnose the stuff from my side
[20:53:41] <irc> <frandavid100:matrix.org> I'd love to do that
[20:53:43] <irc> <frandavid100:matrix.org> Give me a sec
[20:54:12] <irc> <frandavid100:matrix.org> Er... you seem to be writing from an irc client?
[20:54:18] <irc> <frandavid100:matrix.org> I'm on Matrix
[20:57:13] <irc> <metalux> Aleks_: Merci de m'avoir mis sur la piste des sauvegardes, j'ai cherché les liens avec *find . -xdev -type f -links +1 -ls | sort -n* et j'ai vu que j'avais des résidus dans /home/yunohost.backup/tmp
[21:03:43] <irc> <frandavid100> Hi there
[21:03:54] <irc> <frandavid100> It's me, the guy with the problems :-P
[21:24:01] <irc> <Aleks_> frandavid100 : being on matrix or irc is no problem, the room is bridged
[21:25:13] <irc> <Aleks_> frandavid100 : tested with your IP, seems to work fine on my side (there's the usual security warning about the self-signed certificate, which is okay until you configure a let's encrypt certificate - for this you need to configure the DNS as well ;))
[23:19:45] <irc> <frandavid100> Hi all
[23:20:09] <irc> <frandavid100> I hope I can get some help
[23:20:37] <irc> <frandavid100> I have installed YunoHost, I have opened my ports and I have configured my DNS
[23:20:50] <irc> <frandavid100> All of it properly, as far as I can tell
[23:21:39] <irc> <frandavid100> But clicking the "user interface" does not load anything, nor does typing my domain name or public IP
[23:21:48] <irc> <frandavid100> Also, apps like Mastodon and Nextcloud still don't install
[23:22:02] <irc> <frandavid100> Is there a way to find out what I'm doing wrong?
[23:24:41] <mikefordays> Did u get some error message when installing next cloud?
[23:25:24] <irc> <frandavid100> I can try again and get a log
[23:49:38] <irc> <frandavid100> https://paste.yunohost.org/zononugiji.sql
[23:50:05] <irc> <frandavid100> Apparently, it says it couldn't install dependencies
[23:55:50] <irc> <yolateng0:matrix.org> @frandavid100 "dpkg: mastodon-ynh-deps: problemas de dependencias, pero se configurará de todas formas" try to intall dependencies into lines 592 -> 627
[23:57:09] <irc> <frandavid100> Apparently I need to uninstall Funkwhale to be able to install nextcloud or mastodon
[23:57:26] <irc> <frandavid100> Otherwise, it won't let me install those dependencies
[23:57:32] <irc> <yolateng0:matrix.org> sorry i don t know this apps