Sunday, December 16, 2018
yunohost@conference.lightwitch.org
December
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19 20 21 22 23
24
25
26 27 28
29
30
31
           
YunoHost support room | Don't ask to ask, just ask ! | Be patient and stay polite with everybody (this is a free software project ran by volunteers) | No answer? Post on the forum: https://forum.yunohost.org | This room is mirrored via Echo1 | Donate: https://liberapay.com/YunoHost

[00:17:59] <irc> <FluffyCat[m]> i just tried it,again nad got the same error msg,i got the past 5 days
[00:18:23] <irc> <FluffyCat[m]> can it be that something with the domain i am trying to get the certificate for,is broken??
[00:18:42] <irc> <FluffyCat[m]> i will try anotha domain,just fpr comparison
[00:20:22] <irc> <Aleks_> do you happen to have IPv6 DNS records configured ?
[00:20:27] <irc> <Aleks_> (i.e. AAAA records)
[00:20:39] <irc> <Aleks_> also maybe to help diagnose I could try to access the url myself
[00:20:55] <irc> <Aleks_> (which you can send in private if you're not comfortable exposing your domain name publicly)
[00:27:11] <irc> <FluffyCat[m]> i am using services such as freedns.afraid.org and never had any issues with it,as getting the certificates for it thru yunohost,always worked like a charm.now i tried another one,different from the one that kept failing,and still get the same error msg,although it is a different domain.it seems like i can not get any letsencrypt certificates anymore for whatever domain.i am just stuck to the ones,i got already,but
[00:27:11] <irc> <FluffyCat[m]> cannot get any new certificates for new domains.is not that weird?especially since i was not playing around or mesing around with settings..
[00:34:46] <irc> <Aleks_> meh
[00:35:20] <irc> <Aleks_> ok then we shall do the following to help diagnose the issue :
[00:35:28] <irc> <Aleks_> - connect through SSH
[00:35:34] <irc> <Aleks_> - cd /var/log/nginx
[00:35:45] <irc> <Aleks_> - try to install a certificate via the webadmin or command line
[00:35:54] <irc> <Aleks_> - run "ls -thor" (in the same folder, /var/log/nginx)
[00:36:30] <irc> <Aleks_> at the bottom. you should see the most recently changed files, probably something like the.domain.tld-access.log and -error.log
[00:36:59] <irc> <Aleks_> - run "tail -n 20 the.domain.tld-access.log" and "tail -n 20 the.domain.tld-error.log" and show the output ;P
[01:29:15] <irc> <FluffyCat[m]> this somehow seems very helpful,if u're still with me
[01:31:43] <irc> <FluffyCat[m]> the first command (tail -n 20 the.domain.tld-access.log) is showing the following:
[01:32:53] <irc> <FluffyCat[m]> https://paste.yunohost.org/raw/sumabiduzi
[01:34:07] <irc> <FluffyCat[m]> the second command is just creating a new line in terminal (as if nothing happened,so i assume no error log).
[01:34:17] <irc> <FluffyCat[m]> BUT referring to the first command
[01:34:26] <irc> <tivog:chat.weho.st> Everytime when I try to start up "redis-server" it fails... Why? https://paste.yunohost.org/jizuwobifo
[01:35:09] <irc> <FluffyCat[m]> in the yunopaste i posted,it says 192.168.8.109
[01:35:18] <irc> <FluffyCat[m]> which is wrong
[01:35:52] <irc> <FluffyCat[m]> this used to be my internal ip,and it used to be correct,just until my ISP or router somehow changed it by itself
[01:37:00] <irc> <FluffyCat[m]> when i had 192.168.8.109,that is mentioned in the yunopaste,i also had a different public ip.then all of a sudden,my ISP/router changed both the internal IP of the ynh server,aswell as my public IP
[01:37:12] <irc> <Aleks_> it's the IP of the client
[01:37:27] <irc> <Aleks_> so the local IP of the machine you're using to connect to the server
[01:37:46] <irc> <Aleks_> (so, not the IP of the server itself)
[01:37:59] <irc> <FluffyCat[m]> well,wait i have to check that
[01:37:59] <irc> <Aleks_> are you still able to access the toto file right now ?
[01:38:59] <irc> <Aleks_> on my side i'm not able to access it
[01:39:51] <irc> <Aleks_> i think i'm getting your internet box instead of your server ... can you check that you configured port forwarding ?
[01:42:05] <irc> <FluffyCat[m]> i am able to acces toto file(which is the blank page/just a white page)
[01:42:42] <irc> <FluffyCat[m]> and ports are forwarded definitely.i both checked that like 10times in the router box,aswell as via the yunohost checking page for chekcing ports
[01:44:21] <irc> <Aleks_> meh
[01:44:33] <irc> <FluffyCat[m]> what i realized a couple days,since the issues started occuring is,that both the internal ip of the server,aswell as public ip of the server changed,if that is of any help.me,myself did not do/change anything.my ISP does that automatically.like every week.changing the ip adresses.just wanted to mentioned that.10days ago i had different internal and public ip,than i have now,but only because my isp is changeing it
[01:45:16] <irc> <FluffyCat[m]> i had to change the ip adress of the ports forwarded,since my ISP changed it.
[01:47:10] <irc> <Aleks_> I'm not sure I would trust ports.yunohost.org on this one ...
[01:47:31] <irc> <Aleks_> anyway on my side i definitely see a "You don't have permission to access /.well-known/acme-challenge/toto on this server."
[01:47:33] <irc> <FluffyCat[m]> in the router,that is why i know ports are properly forwarded.a couple days ago,i realized,i could not reach the server anymore.then checked for connected devices and realized it got a different ip.then i changed that ip within the port forwarding section in the router menu,and the server became reachable again.i will probably have to do that everytime my ISP changes the ips,but the ISP is definitely doing it.i mean
[01:47:33] <irc> <FluffyCat[m]> the changes fo rboth internal,aswell as external ip
[01:47:52] <irc> <Aleks_> through HTTP, and through HTTPS I end up on your internet box (numericable) I believe
[01:48:32] <irc> <Aleks_> do you have a "smart"phone which you can use to test the url also ? (from 3G/4G, not through your home Wifi)
[01:48:43] <irc> <FluffyCat[m]> yes,sure i can
[01:48:44] <irc> <Aleks_> so to test from "outside" your local network
[01:58:05] <irc> <FluffyCat[m]> this is funny.from "outside" my local network,from 4g on phone,i also get the unable to connect/no permission error
[01:59:56] <irc> <Aleks_> yup
[02:02:04] <irc> <FluffyCat[m]> wait,it is maybe not the no permission error.i will recheck
[02:03:53] <irc> <FluffyCat[m]> idiot me.i forgot to switch off wlan on phone
[02:06:06] <irc> <Aleks_> ah ? xD
[02:07:56] <irc> <FluffyCat[m]> you know what i get form outside,now that i made sure that wlan is off and 4g internet connection enabled
[02:08:21] <irc> <FluffyCat[m]> i get the untrusted connection error
[02:11:57] <irc> <FluffyCat[m]> that is valid for https
[02:12:10] <irc> <FluffyCat[m]> so for https i get unsecure/untrusted connection
[02:12:24] <irc> <Aleks_> yes
[02:12:31] <irc> <Aleks_> the relevant check here is through http
[02:21:26] <irc> <FluffyCat[m]> and for http i get blank page not saying anything.just a white page.like a piece of paper
[02:21:35] <irc> <Aleks_> ah
[02:21:43] <irc> <Aleks_> so, through 3G/4G ?
[02:22:00] <irc> <FluffyCat[m]> yes
[02:22:16] <irc> <FluffyCat[m]> 4g thru https warning insecure connection
[02:22:19] <irc> <Aleks_> meh that doesnt make sense
[02:22:32] <irc> <FluffyCat[m]> and thru http only white page nothing else
[02:22:44] <irc> <FluffyCat[m]> which domain were u using?
[02:22:56] <irc> <Aleks_> toot.jungle.to
[02:23:34] <irc> <FluffyCat[m]> i am sad to read.i deleted toot.jungle.to to test another domain
[02:24:01] <irc> <FluffyCat[m]> i was intending to use toot.jungle,but since certificated failed,i had to delete it from freedns.afraid.org and try another one
[02:24:32] <irc> <Aleks_> ah
[02:25:58] <irc> <Aleks_> but "ls -thor /var/log/nginx/" showed toot.jungle at the bottom ?
[02:26:09] <irc> <Aleks_> (i.e. the most recently modified file ?)
[02:27:14] <irc> <Aleks_> meh anyway i gotta go to sleep but that's really mysterious :/
[02:27:24] <irc> <FluffyCat[m]> no,at the bottom it was saying rainloop.smarthub.at
[02:27:53] <irc> <FluffyCat[m]> and i used toot.jungle.to,since that was the one i was trying to get the certificate for
[02:28:21] <irc> <FluffyCat[m]> i got no issues with rainloop.smarthub.at/rainloop/app,which was the last bottom line
[02:30:07] <irc> <Aleks_> ah ?
[02:30:17] <irc> <Aleks_> so you succesfully got a certificate for it ? recently ?
[02:30:50] <irc> <Aleks_> ah well yes the "toto" test indeed works with this one
[02:31:15] <irc> <FluffyCat[m]> it works for all my domains,except for new ones i am trying to add
[02:31:18] <irc> <FluffyCat[m]> like for xample
[02:31:23] <irc> <FluffyCat[m]> rainloop.smarthub.at
[02:31:30] <irc> <FluffyCat[m]> owncloud.smarthub.at
[02:31:37] <irc> <FluffyCat[m]> freebeer.homebrewed.se
[02:32:10] <irc> <FluffyCat[m]> these are all supposed to work,since i got certificates for them
[02:32:29] <irc> <FluffyCat[m]> but,whatever new domain i try to get a certificate for it is failing
[02:32:36] <irc> <Aleks_> uuuuh but arent we talking about certificate installation failing ?
[02:32:40] <irc> <Aleks_> wait
[02:32:46] <irc> <FluffyCat[m]> like toot.jungle.to failing
[02:32:57] <irc> <FluffyCat[m]> bananarepublic.smarthub.at failing
[02:33:29] <irc> <Aleks_> but do we agree that freebeer is working ? (since i can see a LetsEncrypt cert from my browser)
[02:34:20] <irc> <Aleks_> so if you try to install a certificate for bananarepublic.smarthub.at you get the error message that you showed me earlier and nothing else ?
[02:34:37] <irc> <FluffyCat[m]> xactly
[02:34:48] <irc> <FluffyCat[m]> bananarepublic.smarthub.at is the most recent one
[02:35:30] <irc> <Aleks_> meh @.@
[02:35:39] <irc> <FluffyCat[m]> previously i tried toot.jungle.to,but since it kept failing,i deleted toot.jungle.to from freedns.afraid.org and tried bananarepublic.smarthub.at
[02:35:49] <irc> <Aleks_> so if you "tail -n 20 /var/log/nginx/bananarepublic.smarthub.at-error.log", do you see anything ?
[02:37:39] <irc> <FluffyCat[m]> i get a new line in terminal,just as if nothing happened
[02:39:22] <irc> <Aleks_> well in fact the toto test thing works so at least that's consistent
[02:39:28] <irc> <Aleks_> hm
[02:40:23] <irc> <FluffyCat[m]> the domains work,and evertyhing worked,just that like for the past 5 days i cannot get any letsencrypt for new domains
[02:43:54] <irc> <FluffyCat[m]> and it is really bothering me,since without getting any new certificates for new domains,i cannot continue developing my ynh-selfhosting-projects
[02:45:12] <irc> <FluffyCat[m]> i can use the ones i got now,which is cloud,rainloop,searx,but as soon as i want to get any additional project going,it fails at the point where i am trying to get a letsencrypt certificate for a potential new domain of a new project
[03:45:24] <irc> <tivog:chat.weho.st> Is it possible to install yunohost from the begging on without installing any addinional apt? e.x. Nginx etc.?
[09:34:04] <irc> <Pierre0412> bonjour !!
[12:20:08] <irc> <foobar|35814> bonjour je voudrais mettre en place un système de messagerie instantané avec les diférants utilisateurs sur yunohost
[12:20:12] <irc> <foobar|35814> une idée ?
[12:38:47] <irc> <nicofrand> foobar|35814 je crois que xmpp est prévu par défaut
[12:39:19] <irc> <nicofrand> foobar|35814 https://yunohost.org/#/XMPP
[13:42:32] <JimboJoe> sinon matrix (applis synapse et riot) marche très bien pour ça
[13:42:37] <JimboJoe> mattermost aussi, je pense
[14:06:57] <tomdereub> salut ! Je n'arrive plus à lire les vidéos locales sur peertube, alors que les autres marchent bien. Une idée de la cause ?
[14:45:16] <tomdereub> Vous pouvez tester sur celle-là : https://tube.plaf.fr/videos/watch/79cb7904-1f9c-499a-9c8e-983ed8b84def
[14:50:54] <irc> <Aleks_> yep j'arrive à reproduire mais je pige pas trop non plus :/
[14:51:07] <irc> <Aleks_> il faudrait regarder dans les logs de peertube pour commencer j'imagine ... mais je connais pas du tout cette app
[14:52:21] <tomdereub> j'ai rien trouvé dans /val/log/peertube, tu sais où je peux trouver des logs ?
[14:52:49] <irc> <Aleks_> find /var/log -name "*peertube*", ça raconte kekchose ?
[14:53:52] <tomdereub> que des logs liés à l'installation ou la mise à jour...
[14:54:07] <irc> <Aleks_> hmoké
[14:54:38] <tomdereub> est-ce que ça pourrait être une histoire de pare-feu ?
[14:54:44] <irc> <Aleks_> /home/yunohost.app/${app}/storage/logs/peertube.log
[14:54:50] <tomdereub> j'ai l'impression qu'il essaie de charger la vidéo mais qu'il n'y a rien qui passe.
[14:55:07] <irc> <Aleks_> aucune idée, faut vraiment voir le log a mon avis, ça sert à rien de spéculer sans ça :/
[14:55:16] <irc> <Aleks_> du coup, /home/yunohost.app/peertube/storage/logs/peertube.log
[14:56:49] <tomdereub> https://plaf.fr/zerobin/?ac3b5fcda65de3f4#IiaI7/hQEDzL9+ec4SNrhaTOXl2pcnX+AKnOtZmVmmk=
[14:57:13] <tomdereub> mais les logs les plus récents datent du 13...
[14:57:20] <tomdereub> Alors que j'ai redémarré le service aujourd'hui.
[14:57:29] <irc> <Aleks_> hm
[14:57:37] <irc> <Aleks_> zblerg
[14:58:02] <irc> <Aleks_> beh faudrait voir ça avec des gens qui connaissent peertube :/ genre ils ont ptete un canal irc ou autre
[14:58:15] <tomdereub> https://plaf.fr/zerobin/?03a336b00e3fb419#rRcBBJRdz9F6jbSde7VL1/OH39idofQuDV/G0CgnF6M=
[14:58:39] <tomdereub> ça c'est peertube1.log, ça date d'aujourd'hui.
[14:59:09] <irc> <Aleks_> hmyep y'a pas l'air d'avoir d'info pertinente
[14:59:30] <tomdereub> ok, je vais essayer de trouver un canal peertube. Merci quand même !
[15:43:07] <irc> <irina11y> Je suis allé sur la page et ça a l'aire de charger dans le vide
[17:32:33] <irc> <foobar|51696> comment gerer ses domaine nohost.me
[18:08:57] <irc> <jeremy:synapse.mazzonetto.eu> Salut, quelqu'un a-t-il déjà réussi une installation de Only Office en sous-domaine ?